Headerbild

Tre Tellusspelare i Aros Junior Cup i Danmark

2015-04-05 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Tre Tellusspelare har i påsk varit i Viby i Danmark för att spela Aros Junior Cup . Det var Hugo Söderberg, Johan Azelius och Gustav Österberg. Killarna gjorde bra insatser och Team Sweden var det laget som utnämndes till tävlingens bästa lag!

Tävlingen är en ungdomselittävling för Danmarks bästa ungdomar och även för internationella spelare. Johan och Hugo representerade Team Sweden, dvs U15-landslaget medan Gustav representerade Tellus. Tävlingen spelades på tre dagar och var upplagd med mixed på torsdagen, singel på fredagen och dubbel på lördagen. Alla kategorier spelades med poolspel först. Endast poolsegrarna gick till slutspel. 

 

Johan och Gustav valde att inte spela mixed medan Hugo spelade, som vanligt, tillsammans med Malena Norrman från Mellerud. I första matchen mötte de ett danskt par, Sebastian Grønbjerg/Clara Graversen. Matchen slutade med vinst för danskarna med 21-10, 21-18. I nästa match mot Jack McGregor/Freya Patel från England blev det ännu en förlust, nu med 16-21, 18-21. I sista matchen i poolen mötte de det andraseedade paret i tävlingen; danska Fredrik Sommer/Anna Bygum Andreasen. Hugo och Malena spelade riktigt bra och lyckades vinna en tresetare med 15-21, 21-12, 21-12. Vinsten hjälpte dock inte för att gå ur poolen. Det blev det engelska paret som gick till slutspel och dessutom var det även de som blev slutsegrarna i tävlingen. 

 

På fredagen var det dags för singlarna och då var också Johan och Gustav på plats. Gustav förlorade tyvärr båda sina matcher i poolen. I första matchen mötte han dansken Andreas G. Mathiasen från Viby och siffrorna  blev 21-17, 21-7. I andra matchen stod ytterligare en dansk, Rasmus Stuckert från Greve på andra sidan och den slutade 21-11, 21-15 till danskens fördel.

 

Även Johan hade det tufft. Först vann han första matchen på w.o och därefter spelade han en hård tresetare mot Jack McGregor från England. Johan pressade engelsmannen till förlängning i första set och lyckades vinna detta men tyvärr blev det engelsmannen som gick som tog hem matchen med siffrorna 23-25, 21-14, 21-15 och därmed var singelspelet över för Johan. 

 

Hugos vann samtliga matcher i poolen och därmed tog han sig till slutspel. I första matchen vann han med 21-6, 21-12 mot Mads Bay från Hjörring. I andra matchen vann hann mot ytterligare en dansk, Mouritz Troels Munk från Skovshoved . Siffrorna blev 21-13, 21-11. I tredje poolmatchen vann han en tresetare mot Michael Farnood från Skottland med 16-21, 21-12, 21-10. I åttondelsfinalen ställdes han mot nyblivne svenska mästaren Colin Hammarberg. Detta slutade med förlust för Hugo med 14-21, 10-21. 

 

På lördagen spelades det dubbel. Ingen av Tellus-spelarna gick vidare till slutspel. Johan spelade tillsammans med Melker Zickerman Bexell från Borlänge. I första matchen mötte de det engelska paret Jack McGregor/Rory Easton. Detta blev för tufft och de förlorade med 9-21, 15-21. Det engelska paret gick sen till final. I andra matchen mot danskarna Jeppe Helenius/Viktor Hurup Kristoffersen gick det bättre och de vann lätt med 21-6, 21-9. I tredje matchen i poolen blev det dock förlust igen efter jämnt spel i en tresetare mot danska Oskar Sunekær Bertelsen/Markus Bech. Siffrorna blev 21-18, 11-21, 16, 21.

 

Hugos ordinarie dubbelpartner, Johan Bademo, var tyvärr sjuk men Hugo hade tur som fick spela med en dansk, Magnus Berg-Sörensen. Paret förlorade dock båda matcherna i poolen. Först mot Casper Thyrring Pedersen/Andreas G. Mathiasen från Danmark med 21-17, 21-17 och sen mot svenska Colin Hamarberg och Oskar Svensson med 21-10, 21-15. 

 

Gustav spelade med August Björkler från V Frölunda. Paret vann första matchen i poolen mot Jonas Østhassel/Jonas Tønnesen från Norge med 21-14, 21-6. Därefter blev det förlust mot Jonas Jæger/Lukas Kristiansen från Danmark med 21-16, 21-12. 

 

Summering

Tävlingen höll hög klass och de svenska spelarna visade att de är att räkna med. Team Sweden (U15-landslaget utnämndes till bästa lag då man sammanlagt vunnit flest matcher i tävlingen. T.ex. gick tio spelare vidare till slutspel i singel och flera av dem gick till semifinaler och finaler och det slutade med guld i damsingel och damdubbel, silver i damsingel och herrsingel och brons i herrsingel, damsingel, herrdubbel och mixed! 
(se ass förbundskapten Boxiao Pans recensioner från tävlingen nedan)

 

Tellusspelarna gjorde bra insatser. Tuffa lottningar och små marginaler åt fel håll gjorde att resultaten inte alltid hamnade åt det håll man ville, men man måste vara nöjd ändå med att ha gjort så bra prestationer i så tuff konkurrens! 

 

Inlägg på Badminton Sweden av Ass FKU15 Boxiao Pan:

 

Dag 1

Ett brons bärgat dag 1 i Aros Junior Cup.

Aros Junior Cup i Viby, Danmark lockar många internationella spelare i de unga åldrarna. Sverige deltar med många spelare och föreningar. Ass.FKU 15 Boxiao Pan och förbundstränare Mattias Lopez (U13) är på plats.

Dag 1 bestod av mixeddubblar där U15 drabbades av lite oturlig lottning vilket innebar två svenskmöten i 8-del. I den ena blev det en repris på den oerhört spännande SM-matchen mellan svenska mästarna Melker Z-Bexell/Tilda Sjöö och Hampus Boldt/Ashwathi Pillai. I SM blev det en rysande spännande tresetare och denna gång blev det likaså. Matchen svajjade mellan brilljant spel och nervösa misstag. Denna gång var det Hampus Boldt/Ashwathi Pillai som gick segrande ur kampen. Hampus/Ashwathi fortsatte spela sina livs mixed i ett set till mot ett seedat engelskt par men sedan tog bränslet slut och Hampus/Ashwathi tappade kvarten i tre set.

I det andra svenskmötet var det Oskar Svensson/Olivia Wänglund som mötte Marcus Boman tillsammans med en danska. Oskar/Oliva vann i två set vilket de även gjorde i följande kvartsfinal. Oskar/Olivia mötte sedan finalseedade danskar. Där blev Oskar/Olivias spel lite för enkelt och lättläst för danskarna. Oskar/Olivia tappade i två set.

Ett brons i mixed till Sverige och imorgon väntar singlarna. 
/Ass.FKU15 Boxiao Pan

 

Dag 2

Ren svensk damsingelfinal för U15 i Aros Junior Cup.

Den svenska kullen födda 00 fortsätter att visa att de är en kraft att räkna med. Efter många bra spelade poolmatcher blev det många svenskmöten på vägen till final i dagens singelspel.

Svenska mästaren Colin Hammarberg vann sin 8-del mot landslagskollegan Hugo Söderberg. Colin tappade sedan kvartsfinalen mot nästa landslagskompis Melker Z-Bexell efter en dramatisk långkörare i tre set. Melker tappade sedan semifinalen mot andraseedade dansken.

Bättre gick det däremot för Oskar Svensson som slapp möta en annan svensk. Oskar började dagen knackigt med två onödigt stressade tresetare i poolen. Därefter gick han från klarhet till klarhet och spelade briljant i framför allt kvartsfinalen. I semifinalen tog bränslet slut mot slutet av tredje set. Dock var motståndaren minst lika trött och Oskar kunde ta sig till final med seger 21-19 i tredje set.

På damsidan blev det också många svenskmöten efter poolen. Oliva Wänglund slog först ut dubbelpartnern Tilda Sjöö och sedan landslagskompisen Ellen Skott för att ta sig till final. Där möter hon nästa landslagskompis Ashwathi Pillai som också startade dagen knackigt men liksom Oskar fick spelet att lossna i kvart och semifinalerna där hon slog ut semi och finalseedade danskorna.

Ren svensk damsingelfinal och en svensk i herrsingelfinal på dansk mark alltså. Härligt!

/Ass.FKU15. Boxiao Pan

 

Dag 3

U15 tjejerna fortsätter imponera i Aros Junior Cup

Svenska mästarinnorna Tilda Sjöö/Olivia Wänglund tog sig till final i damdubbel efter stabilt spel i samtliga matcher på vägen fram. I semifinalen utklassade de förstaseedade danska paret med hög variation i sitt offensiva spel och vann i två raka set. Olivia är därigenom i två finaler, STARKT!

Oskar Svensson/Colin Hammarberg tog brons i herrdubbel efter att ha forcerat igenom matcherna innan med sin enorma hastighet. I semifinalen tappade de mot ett mycket duktigt engelskt par. Oskar och Colin spelade stundtals mycket bra och höll precitionen i det höga tempot men orkade inte hålla hastigheten uppe hela vägan och tappade i två jämna set.

Imorgon väntar finalspel där Sveriges U15 har fyra finalister i form av Tilda/Olivia i damdubbel, Oskar Svensson i herrsingel och sedan den rena damsingelfinalen mellan Olivia och Ashwathi Pillai. Även Deepak Pillai är i singel. Härligt med så många finaler naturligtvis och man kan verkligen säga att det är ett lyxproblem att boka om hemresan på grund av detta.

I övrigt tog Sverige följande brons:
U13
Thyra Hultman i singel.
Edith Urell/Ella Hellman i dubbel.

U15
Melker Zickerman Bexell och Ellen Skott i singel.
Oskar Svensson/Colin Hammarberg i dubbel.
Oskar Svensson/Olivia Wänglund i mixed.

/Ass.FKU15. Boxiao Pan

 

Dag 4

Team Sweden blev bästa lag i Aros Junior Cup 2015 vilket innebär flest vunna matcher. Den absolut störta skörden stod det fantastiska U15 landslaget för.

Guld och silver i damsingel efter en rysare i tre set där Ashwathi Pillai segrade till slut över Olivia Wänglund. Båda tjejerna blandade bra spel med att ligga kort i banan under hela matchen vilket gjorde den svajjig och oviss.

Guld i damdubbel efter att Tilda Sjöö/Olivia Wänglund blev tagna på sängen av motståndarnas höga tempo och tappade första set. Tjejerna ökade sedan sitt tempo och pressade runt danskorna i defensiva och hittade sedan lucka efter lucka att anfalla i. Två stabila set senare var guldet bärgat.

Silver blev det för Oskar Svensson i herrsingel efter att ha spela fantastiskt moget och lungt i större delar av matchen. Oskar kunde sedan tempoväxla och vinna poäng i sitt anfall. Tyvärr orkade inte Oskar hålla samma tålamod i spelet och blev stressad att göra chansartade slag vilket straffade sig direkt. Tre jämna set blev det i alla fall mot danska stortalangen Daniel Lundgaard.

I övrigt hade Team Sweden en hel hög brons och ännu fler kvartsfinaler i U15. Även U13 hade flertalet bronsmedaljer och många kvartfinaler vilket gav Team Sweden priset som bästa lag.

Utanför Team Sweden fanns även många klubbar representerade. Här var den svenska U11 klassen mest utmärkande.

Guld för Deepak Pillai, Täby, i herrsingel utan att ha varit riktigt hotad någon gång under turneringen. Deepak sticker ut från mängden med sitt fantastiska slagartilleri som ställer motståndarna gång på gång.

Guld till André Irpola/Moltas Hoffmejer, Spårvägen, i herrdubbel, även de relativt ohotade genom turneringen med sin slagstyrka.

Sista evenemanget för detta fantastiska U15-landslag. Det har varit ett fantastiskt år med både framgångar och nedgångar. Samtliga spelare har utvecklas och tagit ett stort steg mot seniorbadminton. Det ska bli mycket spännande att se hur utvecklingen fortsätter i den äldre tonåren när andra saker än badminton spelar stor roll i utvecklingen.

/Ass.FKU15. Boxiao Pan